Cilj projekta je podizannike air jordan 1 elevate low human lace front wigs joe flacco jersey velvet rose personal water based lubricant yeezy 450 dark slate custom hockey jerseys nike vapor max nike air max alpha trainer 5 nike vapor max black friday wig sale velvet rose personal water based lubricant custom kings jersey custom youth hockey jerseys cleveland browns shoes for sale yeezy 450 dark slateje svijesti građana značaju  očuvanja, promocije i zaštite običaja i tradicije u ruralnim područjima sjevera Crne Gore.

Kroz projekat želimo da dokumentujemo jedno vreme, ljude, načina života u ruralnim područima opština na sjeveru Države, na taj način doprinesemo podizanju svijesti građana I značaju očuvanja kulture, tradicije I običaja koji su utkani u naš idenitet.

Danas, rijetko možemo vidjeti strariju gospodu u Crnogorskoj nošnji,  građane sa starim tradiscionalnim simbolima, vunjene džempere, konjske zaprege, fenjere, predenje vune, ručno mljevenje kafe, obavljanje poljooprivrednih djelatnosti koje su takođe tradicinalno prenošene s koljena na koljeno.

.

Seosko kulturno nasljeđe i običaji se prenose generacijski, »s koljena na koljeno« u određenoj mjeri, i dalje se baštine  u Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Plavu i Gusinju. Pod uticajem savremenog načina života i života u gradskim sredinama, naslijeđeni običaji i tradicija polako isčezavaju.

   Suština ovog projekta je da putem umjetničke fotografije evociramo na tradiciju i promovišemo kulturu života i tradiciju građana iz ruralnih područja sa sjevera.

    Putem terenskog rada, vrši se obilazak ruralnih područja i u razgovoru sa mještanima, rukovodstvom mjesnih zajednica, identifikujemo domaćinstva u ruralnom području  koja i dalje baštine, njeguju stare običaje u svom svakodnevnom životu.

   Upravo kroz projekat će se izvršiti fotografisanje domaćinstava, obraditi stare fotografije, fotografisati oruđa za rad u poljoprivredi i zanatstvu, portretisati građani i građanke koji praktikuju stare s koljna na koljeno prenesene običaje, posebno će se obratiti pažnja na stare narodne nošnje i druge odjevne predmete kao i ostale predmete iz prošlih vremena.

    Nakon obilaska terena i fotografisanja, za potrebe projekta kreira se Publikacija koja će biti odštampana u tiražu od 1500 primjeraka,  sačiniće se svojevrsna zbirka od 200 fotografija velikog formata  koju u završoj fazi projekta izlažemo u JU Centru za kulturu opštine Bijelo Polje, a putem medija i interneta dodatno promovišemo projekat i kulturu i običaje građana iz ruralnih prodručja.

   Izradom Web sajta, registracijom naloga na društvenim mrežama Instagram i facebook,  svakodnevnim objavljivanjem fotografija, na inovativan način promovišemo kulturno nasljeđe i tradiciju sela i ruralnih područja sjevera Crne Gore  iz Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Plava i Gusinja.

Kroz projekat akviziramo interesantne fotografije koje bliže prikazuju način života i rada na seoskom području koji je bio zastupljen  tokom  prošlog   vijeka.     

Željko Đukć

Koordinator projekta

Projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture Crne Gore